We Are Social (Digital in 2018) Raporu

Sertac Doganay
3 min readJan 30, 2018

Merakla beklediğimiz, 2017'de dünyada tüm dijital kanalların kullanımıyla ilgili detayları görebileceğiniz We Are Social 2018 raporu dün (29 Ocak 2018) sunuldu. Her sene Ocak ayı sonunda, bir önceki senenin verilerini açıkladıkları raporda ana rapora ek olarak kıta ve bölgeler bazında detaylı raporlar da hazırlamışlar. Türkiye’nin içinde bulunduğu Western Asia raporuna buradan ulaşabilirsiniz ve 180. sayfaya giderek tüm detayları görebilir, bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Global verilerin bulunduğu genel rapor için de buraya bakabilirsiniz. Bu seneki raporda geçen seneki Hootsuite’e ek olarak statista, Global Webindex, Similarweb, Alexa gibi büyük platformlarla da işbirliği yaptıklarını ekleyeyim. Önceki senelerde olmayan demografik veriler, kredi kartı kullanım alışkanlıkları gibi detayları da bu raporda bulabilirsiniz.

Raporun benim için en şaşırtıcı ve üzerine kafa yormak gerektiğini düşündüğüm detayı, internet kullanım oranları açısından ülkelerin sıralaması oldu. İnternet penetrasyon oranı (internet kullanıcı sayısı / nüfus oranı) en yüksek ilk 5 ülkeden 4’ü Arap Yarımadası ülkeleri: Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Bahreyn. Görece kapalı kültürler olan Arap ülkelerinin gelecek ile ilgili planlarının ve teknoloji yatırımlarının dikkate değer olduğunu düşünüyorum.

Türkiye ile ilgili ilgi çekici başlıkları aşağıdaki gibi özetledim.

Ortalama internete bağlanma hızlarına bakıldığında Türkiye’nin içler acısı hali net olarak görülüyor. Dünyanın en yüksek internet hızına sahip üç ülkesi olan Singapur, Hong Kong ve Güney Kore; yaklaşık 150 mbps ile internete Türkiye’den 10 kat daha hızlı bağlanıyorlar.

Ortalama mobil internet hızlarında ise fena durumda değiliz, dünyada en hızlı ilk 14 ülkeden biriyiz.

Ortalama bir Türk internet kullanıcısı günde 7 saatten fazla zamanını internete bağlı olarak geçiriyor. Buna e-posta almak ve göndermek, whatsapp ve Viber gibi mesajlaşma ve VOIP konuşma uygulamaları ve sosyal medya kanallarında gezinmek de dahil elbette. Geniş çaplı analize göre Türklerin internette her gün geçirdikleri ortalama 7 saatin yaklaşık 3 saati sosyal medya kanallarında geçiyor.

Müşterilerimizle bu konuları konuştuğumuz toplantılarımızda en çok gündeme gelen ve ileri sürülen ama her seferinde tam tersi olduğunu söylediğimiz detay ise Facebook kullanım oranları ile ilgili. Genel kanının aksine Facebook hem dünyada hem de Türkiye’de kullanıcı sayısını her geçen gün arttırıyor. An itibariyle 51 milyon kullanıcı ile dünyanın en çok Facebook kullanan 9. ülkesiyiz.

İstanbul’a özel bir paragraf açacak olursak; dünyanın en çok Facebook kullanılan 7. şehri olduğunu ekleyebiliriz.

Instagram ise tam anlamıyla biz Türklerin Lovemark’ı. Instagram kullanıcılarının tüm nüfusa oranına bakıldığında, dünyanın en çok Instagram kullanan ikinci ülkesiyiz. 33 milyonluk kullanıcı adediyle de adetsel bazda dünyada beşinciyiz.

e-ticaret alışkanlıklarına baktığımızda ise Türkiye’nin ne kadar büyük bir potansiyel sahibi olduğunu görüyoruz. İnternet ve sosyal medya kullanımında ilk 10’larda yer alırken e-ticaret kullanım oranlarında %43 ile dünyada 29. sıradayız. Yani Türk halkının yarısından fazlası internetten şimdiye kadar hiç alışveriş yapmamış.

Son derece detaylı analizleri bulabileceğiniz ve iş planlarınızda, sunumlarınızda kullanabileceğiniz rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin dijital kullanım alışkanlıklarıyla ilgili detayları bulabileceğiniz rapora buradan ulaşabilirsiniz.

--

--